Page 211 - Debrecen Képeskönyve
P. 211

gofrit kapni. Az „állami restaurantok” és szocia-       hogy a gépjárműforgalmat elterelte a város a
                                                                                                                                                         lista menzák hangulatát idéző étkezdék mellett          Nagytemplom elől, teret nyitott a teraszoknak is.
                                                                                                                                                         megjelentek a gyorséttermek is a cívisvárosban          A szökőkutakkal, tarka virágágyásokkal, lombos
                                                                                                                                                         a 80-as évek végétől, a 90-es évek elejétől. Igazi      fákkal teli, egyre növekvő sétálóövezet a debrece-
                                                                                                                                                         nemzetközi konyhát kaptunk: a vendégek meg-             niek és az idelátogató turisták kedvelt célpontja.
                                                                                                                                                         ismerkedhettek az olasz pizzák, spagettik, maka-        A Piac utca, a Simonffy utca, a Hal köz, a meg-
                                                                                                                                                         rónik, a görög gyros-ok, a kínai és japán fogások       szépült Csapó utcai rész, az Ady park, a Déri Mú-
                                                                                                                                                         ízével is. Sok helyen ismét előkerültek a borlapok,     zeum, a Kölcsey Központ és a MODEM környéke
                                                                                                                                                         igazi minőségi kínálattal, utalva arra, hogy Ma-        sokakat vonz. Pezsgő hangulat, szimpatikus sokfé-
                                                                                                                                                         gyarországon ismét kezdett kialakulni a jó borok        leség jellemzi a vendéglátást. Romkocsmák, trendi
                                                                                                                                                         fogyasztásának kultúrája.                               kávézók, igényes sörözők, színvonalas borozók,
                                                                                                                                                            Mára Debrecen gasztronómiája ismét kiegyen-          minőségi éttermek, pompás cukrászdák, kiváló
                                                                                                                                                         súlyozott, vonzó, sokszínű képet mutat. Ebben nem       pék ségek, magyaros és zenés szórakozóhelyek so-
                                                                                                                                                         kis szerepe van a korzónak, a Kossuth térnek,           rából választhatunk, s emellett jelen van a pubok
                                                                                                                                                         mely mai formáját 2001-ben nyerte el. Azzal,            és a streetfood világa is.


                                                                                                                                                                                        Az igazi slambucot harmincháromszor kell megforgatni



















                                                 Messze földön híres mézeskalácsot készítettek a cívisvárosban


                       Jó száz esztendeje közel ötven jelentősebb,           pontjában a vendég áll” – vallotta a neves debre-
                     vendéglátással foglalkozó vállalkozásról tudósít-       ceni szakember. A recept igen egyszerűnek tűnt
                     hattak a korabeli források, nem számolva a mel-         a hatvanas-hetvenes években is: „legyenek jobb,
                     lettük létező kisebb italméréseket, lacikonyhá-         frissebb ételek, legyen nagyobb a választék, legye-
                     kat, pálinkásbutikokat és kávémérőket – mint azt        nek készségesek, udvariasak, kedvesek a felszol-
                     Szűcs Ernő helytörténész írta a debreceni ven-          gálók…” A patinás, több mint 300 éves Aranybika
                     déglátást feltérképező tanulmányában. Az idő-           egykori sza  kácsnője, Székelyné Bözsi néni töltött
                     sebbek máig emlegetik, hogy ha valaki elindult          káposztája fogalom volt, máig emlegetik, akik a
                     a Nagyállomás felől a Nagytemplom irányába, a           keze alatt sajátították el a vendéglátás tudomá-
                     Piac utcán egymást érték az olyan talponállók,          nyát.
                     hentesüzletek, ahol jót lehetett enni: sült kol-          Csokonai, Gambrinusz, Hungária, Kinizsi, Le-
                     bászt, hurkát, oldalast foszlós kenyérrel, toros-       veles, Szabadság: sorolhatjuk a teljesség igénye
                     káposztát, pörköltet, babgulyást. A piacon pedig        nélkül az ebben a korszakban látogatott étterme-
                     nemcsak lángost lehetett kapni, hanem pacalt és         ket. Szinte bárhova ültünk be, az étlapon hasonló
                     velős étkeket is.                                       fogásokat találtunk: rántott szeletet sült krumpli-
                       A debreceni vendéglátásnak több aranykora             val, sajttal-sonkával töltött csirkemellet, cigánype-
                     is volt. A pezsgő századelőt, illetve a két világhá -   csenyét. A rendszerváltás környékére a helyzet a
                     borút követő időszakban a Hajdú-Bihar Megyei            gasztronómiában is megérett a változásra. Egyre
                     Vendéglátó Vállalat próbált utat találni a vendé -      több vendéglátóipari egység került magánkézbe,
                     gek szívéhez – és persze gyomrához. A cég igaz-         s nemcsak a kocsmák, presszók, fagylaltozók, ha-
                     gatója, Végh László nevéhez fűződik a Hajdúsági         nem komolyabb éttermek is. Új színek jelentek
                     Farsang című rendezvénysorozat, mely felvonu-           meg a helyi gasztronómia világában. A Piac utca
                     lás sal, karneváli menettel kezdődött, s 1966-ban       ekkor még Vörös Hadsereg útja néven szerepelt
                     indult első ízben útjára. „Üzletpolitikánk köz-         a térképeken, de már lehetett ott hamburgert és





                      206                                                                                                                                                                                                                                      207
   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216