Page 207 - Debrecen Képeskönyve
P. 207

HAGYOMÁNYOK ÉS MEGÚJULÁS



                                                                                                                                                                                             DEBRECEN



                                                                                                                                                                          GASZTRONÓMIÁJÁBAN










                                                                                                                                                         Bárhova utazunk is a világban, nemcsak arra va-         volna jókat enni s inni a régi debreceniek! Persze,
                                                                                                                                                         gyunk kíváncsiak, mit érdemes megnézni egy              annak megfelelően, kinek mire futotta. Ahogy
                                                                                                                                                         adott helyen – hanem arra is, mit kell feltétlenül      Ecsedi István, a neves néprajzkutató írta 1935-
                                                                                                                                                         megkóstolni. S, ha vendégünk érkezik, mi is azt         ben: „a jómódú gazdaember azt eszi, amit akar, a
                                                                                                                                                         mutatjuk meg neki, azzal kínáljuk, amire a leg-         szegény meg ami van.”
                                                                                                                                                         büszkébbek vagyunk.                                        A kamrában eleve külön tartották a kenyérnek-
                                                                                                                                                            Az Alföldet, a Felvidéket és Erdélyt összekötő       valót, s külön a zsírozót. Kenyeret főképpen búzá-
                                                                                                                                                         kereskedelmi utak mentén, több tájegység hatá-          ból sütöttek, fogyasztottak kölest, babot (paszulyt),
                                                                                                                                                         rán fekvő cívisváros mindig is híres volt vásárai-      káposztát, tehén- és juhtejet, a 18. század végéhez
                                                                                                                                                         ról, és sokféle ízvilágot magába foglaló konyhája       közeledve burgonyát (kolompért) és kukoricát
                                                                                                                                                         mellett vendégszeretetéről is. A gasztronómia,          (tengerit) is. Ez utóbbit első ízben 1699-ben em-
                                                                                                                                                         a kulináris örömök iránti vonzalom természete -         lítette a városi levéltár „megfakult feljegyzése”,
                                                                                                                                                         sen része volt eleink életének. Hogyne szerettek        mint a kiváló helytörténész, muzeológus és etnog-


                                                                                                                                                                                                 A híres debreceni töltött káposzta


















































                                                                                                                                                             Hajdan egy jó tyúkhúsleves nélkül elképzelhetetlen volt a vasárnapi ebéd




                                                                                                                                                                                                                                                               203
   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212