Page 210 - Debrecen Képeskönyve
P. 210

Paraszti ételek                                         Debreceni aprópecsenye


 Ma már hungarikum a debreceni páros kolbász  ráfus, Zoltai Lajos írta. A város környéki kertek-  nyoknak megfelelő páros minőségi feltételeit ma
              ben sokféle gyümölcs termett: elsősorban almát,         már a Debreceni Páros Kolbász Kódex rögzíti.
              szilvát, szőlőt ettek eleink – mikor minek volt a         Szintén a jellegzetes helyi étkek sorát gyarapít-
              szezonja éppen. Lekvárt leginkább bercencei             ja a híres debreceni töltött káposzta, az aprópe-
              (besztercei) szilvából főztek, amit nem kellett cu-     csenye, a perec és a mézeskalács is. S nehogy el-
              korral pótolni – ahogy ezt Varga Gyula írja a népi      feledkezzünk a pásztorételként ismert slambucról
              táplálkozásról szóló tanulmányában. Hús nélkül          és lebbencsről sem: a délibábos hortobágyi pusz-
              is igyekeztek változatosan táplálkozni a debre-         ta, a cívisváros óriási birtokának hatása egészen
              ce niek. Nemritkán olyan étkeket fogyasztottak,         az abroszig elért. A debreceni férfi ak manapság
              melyeket ma a reformkonyha hívei kezdenek újra          is nagyon komoly vitákat képesek lefolytatni, ho-
              felfedezni: sok zöldséget, tésztaételeket. Ha hús       gyan kell ezeket az étkeket a legautentikusabb
              került az asztalra, az főképpen birka, disznó és        módon elkészíteni. Pirítjuk-e a száraztésztát a
              marha volt – ám egy jó tyúkhúsleves nélkül elkép-       bográcsban vagy sem, kell-e hozzá pirospaprika,
              zelhetetlen volt a hajdani vasárnapi ebéd. De be-       vagy csak hagyma és krumpli. Amiben talán teljes
              csülték a szalonnát, disznósajtot, hurkát, kolbászt     az egyetértés, hogy az igazi slambucot harminchá-
              is. Utóbbi máig tartó karriert futott be: 2015-ben      romszor kell megforgatni.
              hungarikummá nyilvánították a debreceni párost,           Nem vetették meg a jó bort sem a cívisek. Fő-
              ami fogalom, szerte a világban ismerik, s a cívis-      képpen a Debrecen szőlőskertjének is nevezett
              városhoz kötik. Már a 17. században népszerű, füs-      közeli Érmelléken, vagy a létai, bagaméri kertek-
              tölt, főtt vagy sült csemege volt ez: cipóval ették,    ben termett fürtökből készült tételek kerültek az
              s a környéken termesztett csípős tormával. Ma           asztalukra (a bakator nevét ma utca is őrzi a vá-
              ismert formáját, ízvilágát századok során nyerte        rosban!), de kedvelték a jó pálinkát is. A sörfo-
              el régi debreceni mészárosok, hentesek, szakács-        gyasztás igazán csak a 20. század második felében
              nők és háziasszonyok jóvoltából, mondhatjuk             terjedt el, s szép fokozatosan kiszorította a boro-
              tehát, hogy igazi közösségi termék. A hagyomá-          kat, hűvös fröccsöket.





 204                                                                                                               205
   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215