Page 208 - Debrecen Képeskönyve
P. 208

HAGYOMÁNYOK ÉS MEGÚJULÁS



                                                 DEBRECEN



                              GASZTRONÓMIÁJÁBAN










              Bárhova utazunk is a világban, nemcsak arra va-         volna jókat enni s inni a régi debreceniek! Persze,
              gyunk kíváncsiak, mit érdemes megnézni egy              annak megfelelően, kinek mire futotta. Ahogy
              adott helyen – hanem arra is, mit kell feltétlenül      Ecsedi István, a neves néprajzkutató írta 1935-
              megkóstolni. S, ha vendégünk érkezik, mi is azt         ben: „a jómódú gazdaember azt eszi, amit akar, a
              mutatjuk meg neki, azzal kínáljuk, amire a leg-         szegény meg ami van.”
              büszkébbek vagyunk.                                       A kamrában eleve külön tartották a kenyérnek-
                Az Alföldet, a Felvidéket és Erdélyt összekötő        valót, s külön a zsírozót. Kenyeret főképpen búzá-
              kereskedelmi utak mentén, több tájegység hatá-          ból sütöttek, fogyasztottak kölest, babot (paszulyt),
              rán fekvő cívisváros mindig is híres volt vásárai-      káposztát, tehén- és juhtejet, a 18. század végéhez
              ról, és sokféle ízvilágot magába foglaló konyhája       közeledve burgonyát (kolompért) és kukoricát
              mellett vendégszeretetéről is. A gasztronómia,          (tengerit) is. Ez utóbbit első ízben 1699-ben em-
              a kulináris örömök iránti vonzalom természete -         lítette a városi levéltár „megfakult feljegyzése”,
              sen része volt eleink életének. Hogyne szerettek        mint a kiváló helytörténész, muzeológus és etnog-


                                                      A híres debreceni töltött káposzta


















































                 Hajdan egy jó tyúkhúsleves nélkül elképzelhetetlen volt a vasárnapi ebéd




                                                                                                                   203
   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213