Page 225 - A népi táplálkozás Hajdú-Bihar megyében a XX. század első felében
P. 225
TARTALOM
BEVEZETŐ 3
A TÁPLÁLKOZÁS TÉNYEZŐI 5
A TÁPLÁLKOZÁS NÖVÉNYI EREDETŰ ALAPANYAGAI 5
Termesztett növények 9
Gyümölcsfélék 13
Gyűjtögetésből származó növényi alapanyagok 15
Idegenből származó növényi alapanyagok 18
ÁSVÁNYI EREDETŰ ALAPANYAGOK 21
ÁLLATI EREDETŰ ALAPANYAGOK 23
Állati termékek 23
Az állatok leöléséből nyert alapanyagok 25
TŰZHELYEK, TÜZELŐANYAGOK, A SÜTÉS-FŐZÉS ESZKÖZEI 27
ALAPKÉSZÍTMÉNYEK 33
Hajalással, hántolással 33
Darálással, őrléssel 33
Sajtolással 34
Erjesztéssel, lepárlással 34
Káposzta, uborka savanyítás 36
Alapkészítmények konzerváló eljárással 37
ÁLLATI EREDETŰ ALAPKÉSZÍTMÉNYEK 39
A tejfeldolgozás termékei 39
Juhtejből előállított alapkészítmények 41
A sertésfeldolgozás alapkészítményei 43