Page 230 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 230

390

                Az  is  jellemző  a  magyar  ember  tisztes  gondolkodására,
            hogy  nem  szeret  a  nagy  nyilvánosság  előtt  enni.  Nem  ül  a
            székszínre,  hanem  elhúzódik  enni.  Megveti  a  városi  proletárt,,
            aki  kiül,  vagy  kiáll  a  legforgalmasabb  utcára  és  ott  hajtogatja
            egy  üvegből  a kávét,  vagy  a lócán  ott  falja  a kenyeret  és kis  pisz-
            kos  szalonnát.  Szája  cipó,  hull  szájából  a kenyérmorzsa,  egy  szót
            sem  tud  szólni,  úgy  zabál.  „Ugyan  a  fene  a  rossz  emberit,  mir
            nem  húzódik  el,  mikor  eszik"  —  kifogásolja  az  egyik  magyar.
                Maga  sem  zavar  mást  az  étkezésben.  Ne  állj  oda  !  ne  nízz.
            a  más  szájába  !  —  feddi  serdülő  fiát.  Ha  mégis  oda  kell  mennie,,
            illedelmesen  jóétvágyat  kíván  az  ételhez.  —  Köszönjük,  tessík

















                                   Fig.  133.  ábra.
              Ebédrehívogató-duda  az  erdőkben  Debrecen  környékén  a  Déri
                                    múzeumban.
            Signalhorn  zum  Mittagessenruf  in  den  Wäldern  von  Debrecen.  Déri
                                      Museum.

            hozzánk  jönni  !  —  hívják  meg.  Mire  az  illető  rendesen  meg-
            höszöni,  de  nem  fogadja  el  a  meghívást.
                Mikor  a  magyar  ember  jól  lakott,  azt  mondja  „na  most
            megkenekedtem  /"  —  Használják  ilyen  kitételben  is  „na,  ki-
            kenekedtek  hé  ! ! !"  vagy  így  : „úgy  kikenekedtem,  hogy  a  hasa-
            mon  meg  lehetne  kalapálni  a  kaszát".  Ezek  jellemzők  a  magyar
            nép  gondolkozására.
                Az  egész  szegény  emberek  a  nagy  búza  és  tengeritermő
            tiszántúli  határban  bizony  téli  időben  hetekig  nem  esznek
            sem  egy falat kenyeret,  sem  egy falat málét.  Örülnek,  ha  krumpli,
                                   j
            répa  és káposztaleveshez utnak  naponta  egyszer.  Ezeket  azután
            nem  lehet  csodálni,  ha  a  jószágtól  megeszik  a  takarmányrépát.
                A  magyar  nép  rendes  étlapot  napról-napra  nem  csinál.
            Ötletszerűen  főz:  ami  van,  azt  főz,  és  amennyi  ideje  van  ahhoz
            főz.  Megpróbáltam  azért  egy  pár  étlapot  összeállítani.
   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235