Page 232 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 232
392
Nap Reggel Délben Este
szalonnaa
Kenyér,,
Hétfő Kenyér szalonn Krumpli leves, Maradék
palacsinta
Kedd Tésztaleves Bableves, hús Maradék
Szerda Tej, kenyér Hagymaleves Tört t krumpl i
krumpli
Tör
tojásrántotta
kenyér
Csütörtök Tej , kenyé r Tojásos leves, Maradék, sült-
Tej,
túróslaska kolbász
Péntek Kenyér, sza- Keménymagos Sülttészta
lonna leves
Bizsleves
Szombat Kenyér, sza- Bizsleves, , fán k Bableves
fánk
lonna
Vasárnap Kávé Húsleves, Maradék
pecsenye ( Biharkeresztesen
Aapi kétszeri étkezés Biharban.
Nap Délelőtt Délután
Hétfő Zsíroskenyér hagymával Borsóleves
Kedd Borsóleves Édes (sült) málé
Szerda Szalonna, kenyér Pergelt tésztaleves
Csütörtök Pergelt tésztalaves Kenyér hagymával
Péntek Rántotta Bableves
Szombat Kenyér, szalonna Puliszka
Vasárnap Húsleves Déli maradék
Érdekes, hogy m a m á r a t e j e s k á v é egyre j o b b a n t é r t hó-
dít a j o b b m ó d ú a k reggeli étkezésében. A dolgos m a g y a r azon-
b a n nem éri m e g kávéval, h a n e m v a l a m i k o m o l y a b b ételt
pl. szalonnát, t e p e r t ő t , kolbászt is eszik u t á n a . E r r e m e g bort
iszik. E z é r t nem egészen tréfa az a reggeli, a m i t a debreceni
cívisek h a g y t a k u t ó d a i k r a , melyet így a j á n l o t t a k : Bor előtt
p á l y i n k a u t á n egy kis kolbász, hogy a k á v é m e g ne ártsík !
Délre és vacsorára f ő k é n t disznóhúst, b ő v e n zsírt és
szalonnát esznek. Ű g y h o g v igaza v a n a régi jó debreceni n ó t á -
n a k :
Debreceni cívis pógár vagyok én
Disztóhússal veresborral élek én.