Page 233 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 233

393

              A  kisjpmki  napi  kétszeri  kosztja  a  debreceni  tanyán.

           Nap     Délelőtt  9—10  óra  között  Délután  5—6  óra  között


         Hétfő     Pirítatlan  tésztaleves  Pirított  tésztaleves
         Kedd      Sültszalonna             Pirított  tésztaleves
         Szerda    Kenyér,  szalonna        öreg  tészta  (tésztáskása)
                     vereshagymával
         Csütörtök   Pirított  tésztaleves  Sültszalonna
         Péntek    Paszulvleves  hússal     Kenyér,  szalonna
         Szombat   Pirítatlan  tésztaleves  Pirított  tésztaleves
         Vasárnap   Húsleves,  krumpli      Déli  maradék
            A  mezei  és  kerti  csősz,  mint  afféle  kevés  dolgú,  de  folyton
       vigyázó  ember  napjában  kétszer  főz.  Korán  délelőtt  és  késő
       délután.  Ha  e  két  étkezés  között  megéhezik,  kenyerezik  a
       szűrujjából  a  kunyhó  előtt.  Étlapja  a  tésztalevesek  egyhangú
       változata.


           Nap            Délelőtt                  Délután

         Hétfő     Pirítatlan  tésztaleves  Pirított  tésztaleves
         Kedd      Ugyanaz                  Kenyér,  szalonna
         Szerda    Pirítatlan  tésztaleves  Öreg  tészta
         Csütörtök   Pirítatlan  tésztaleves  Pirított  tésztaleves
         Péntek    Paszúlyleves  hús  nélkül  Kenyér,  szalonna
         Szombat   Pirítatlan  tésztaleves  Pirított  tésztaleves
         Vasárnap   Sültszalonna,  néha     Pirított  tésztaleves
                     húsleves
            Természetesen  mindezekhez  egy  jó  karaj  kenyeret  megeszik.
            Az  egész  szegény  ember  egész  héten  nem  eszik  kenyeret,
       csak  némelykor egy kis tengeridarából ütött málét.  így  étkeznek
                                           s
       a  debreceni  erdőkön  tengődő  napszámosok  és a  nyíri falvak  lakói.
            A  homoki  (nyíri)  ember  pedig  krumplit  eszik  hétszámra.
        Krumpli  hajában  főve,  sülve,  krumplit  sósvízben  megfőzve,
        a  vizet  letölti,  megeszi  a  krumplit  —  hastelik  vele  !  Krumplit
       sóban,  vízben keverve hagymával szalonna  nélkül főzi.  Ha  szalon-
        nával  vagy  zsírral  megfőzheti  paprikás  kolompéj-nak,  nála  már
        ünnepi  eledel.  Káposztatermő  vidéken  meg  állandóan  káposz-
       tát  esznek.  Ha  ez  is  van  és  hozzá  egy  falat  barna  kenyér,  már
        boldog  a  nép.
            Az  étkezés  mégis  látszik  az emberek  testalkatán.  A  fekete-
        földi  ember  sűrű  ember.  Tagbaszakadt,  kerekfejű,  kerekarcú,
       kerekhasú,  pirosarcú,  erős,  munkában  tevékeny,  eleveneszű.
        A  homoki   ember  ritka  ember,  sovány,  színtelen,  gyengébb
       munkabírású,  tunyaeszű.  Még  a  haja  Ts  fakó,  sőt  veres  ama
       gesztenyebarna  hajával  szeml^en.
   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238