Page 235 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 235

395

        ügyetlen  és  kevés  ízlésű  főzők,  de  a  maguk  egyszerű  igényüknek
        mindig  megfelelő  szakácsok.  Tanítóik  pedig  kerüljenek  maguk
        közül.  Minden  faluban  vannak  híres  főzőasszonyok.  Ezeket  kell
        tanítóknak  felvenni.  Ezek  közülök  valók,  ismerik  életüket,
        ízlésüket,  ők  is  bíznak  bennük  és obban  igyekeznek  megtanulni
                                       j
        a  jobbat.  Ezek  tanítsák  meg,  hogy  mit  lehet  mint  könnyen
        beszerezhető  élelmiszert  az  év  különböző  részében  megfőzni.
        Itt  különösen  a  zöld  főzeléket  kell  beajánlani.  Tanítsák  meg,
        hogy  lehet  takarékosan  és  mégis  egészségesen  főzni.  A  zsíros
        nehéz  étel  ártalmas  a  testnek,  a  többféle  étel  egyenesen  javára
        válik  stb.
            Ugyancsak   férfiak  is  vannak  pompás  szakácsok.  Ezek
        viszont  a  férfiakat anítsák  és  az  egyhangú  tésztaleves  mellett
                          t
        más  olcsó  és  könnyen  előállítható  ételre  szoktassák.
            Az  ételirodalmat  is  ellenőrizni  kell,  ami  eddig  nem  történt
        meg.  Az  Országos  Közegészségügyi  Tanács  felülvizsgálata  nélkül
        ne  jelenhessen  meg  egy  szakácskönyv  sem.  A  napilapok  mutas-
        sák  be  ételreceptjüket  és  csak  a  felülvizsgálat  után  jelenhessen
        meg  a  nyilvánosság  számára.  Szokatlan,  de  népünk  egészsége
        érdekében  be  kell  hozni.  Különben  is,  ha  népünk  lelki  egészségét
        úgy  őrizzük,  hogy  minden  irodalom,  film,  zeneterméket  felül-
        vizsgálunk,  mennyivel  inkább  szükség  van  a  táplálék  felül-
        vizsgálatára  és ellenőrzésére,  mikor  az  egészséges  lélek  hüvelyét,
        az  egészséges  testet  akarjuk  megőrizni.
            A  felsorolt  egyszerű  ételekből  ki  lehet  fejleszteni  még  a
        manapság   is  legízletesebb,  magasabb  igényeket  is  kielégítő
        magyar  ételeket,  minthogy  fejlesztik  is.  Ámde  nem  közömbös,
        hogy  az  arra  hivatottak  ügyességük,  tudásuk  hozzáadásával
        csinálják,  ízlésükkel,  szeretetükkel  fűszerezik-e?
            A  Tiszántúlon  nincs  egyke  és  a  szaporodás  mégis  lassú.
        Ennek  oka  a  nagy  csecsemőhalandóságban  keresendő,  melynek
        oka,  nem  kisrészben,  a  túl  kevés  és  helytelen  táplálkozás.
            A  magyar  nép  jobb táplálkozása  a  nép  jobb  egészsége,  a
        család  boldogsága,  a  magyar  állam  ereje.
   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240