Page 219 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 219

379


        Alakításukban  a  tányérok  mélyek,  széles  karimájúak.  Ekkor
        még  nincs  az  éles  megkülönböztetés  a  mély  és  a  lapostányérok
        között.
                                       t
            A  jómóddal  nemcsak  annyi ányér  vonult  be  a  polgári  ház-
        tartásba,  amennyire  szükség  volt,  hanem  jóval  több.  Ezeket
        szépen  megmosva  felakasztották  a  konyhába  a  falra.  A  faze-
        kas  a  tányér  fenekének  a  peremén  hagyott  két  lyukat.  Ebbe




































                                Fig.  124.  ábra.
                    Mázas  cseréptálak  alakokkal.  Déri  múzeum.
                    Irdene  Schüssel  mit  Figuren.  Déri  Museum.
        madzagot  fűzött  a  háziasszony,  hurkot  kötött  rá,  a  falba  szeget
        vert  és  arra  akasztotta  szép  sorjában.  Különösen  a  szabad-
        konyha  végéhez  eső  falat  díszítettek  egész  fel  a  kémény  füstös
        aljáig.  Ezt  ők  falitálasnak  nevezték.  Ezeket  a  tányérokat
        nem  szedték  le  étkezéskor,  nem  ettek  belőle,  csupán  dísz  volt,
        melyet  még  családi  alkalmakkor  (lakodalom,  tor)  sem  használ-
        tak,  csak  évenként  kétszer-háromszor  megmostak  és  gondosan
   214   215   216   217   218   219   220   221   222   223   224