Page 224 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 224

384


           mondja,  hogy  beberetválta.  „A  kutya  bizony  beberetválta  a  sza-
           lonnát."  Ha  ellopja,  azt  mondják  elberheli.
               „Együnk,   úgyis  az  a  mijénk,  amit  megeszünk."  Ha  meg-
                                                         b
           halunk semmit  el nem vihetünk  el a átunkon  ! — iztatja  a gazda
                                            h
           vendégeit.
               A  debreceni  embernél  sem  meghatározott  étlap,  sem  étke-
           zési  rend  nincsen.  Az  étkezési  rend  a  foglalkozástól  és  életkörül-
           ményektől  függ.  A  szegény ember  étrendje  egyszerű  és  egyhangú,
           a  jobbmódúaké   változatosabb  és  dúsabb.  A  paraszti  soron
           élők  kenyérből,  ritkábban  szalonnából  és  leves  ételből  állítják
           össze  az  étlapjukat.  Főtáplálékuk  a  kenyér,  melyből  nagy
           mennyiséget  —  és  mindenhez  —  fogyasztanak.
               A  kenyér  mellett  nagymennyiségű  tésztát  esznek,  első-
           sorban  levesen  (tésztaleves).  A  kenyér  és  tészta  fogyasztása
           a  földműves  magyar  ember  étrendjét  csaknem  teljesen  kimeríti.
           A  főzelékek  közül  egy  héten  egyszer  —  pénteken  paszúlyt,
           egy  héten  kétszer  krumplit,  télen  lencsét  főznek.
               A  magyar  nép  egyfélét  eszik  és  az,  elsősorban  leves  étel,
                       j
           kenyérrel.  A obbmódúaknái  már  kialakul  egy  étlap,  de  az  sem
           rendszeres.  Itt  rendesen  levest,  húst,  valami  főzelékkel  esznek.
           Néha  egy  kis  tésztát  is  sütnek,  vagy  főznek.  Ez  is  csak  két  tál
           étel,  mert  ilyenkor  nincs  hús.
               A  három  tál  étel  már  úrparasztnál,  gazdálkodó  úrnál  és
           jobbmódú  iparosnál  van  meg.
               A  mi  népünk  nem  is  kívánja  a  sokfélét.  Egy-kétféléből
           jóllakik,  akkor  aztán  hozhatnak  akármit,  nem  eszi  meg.
               Az  étkezési  rend  függ  a  helyzettől  és  a  foglalkozástól  is.  .
           A paraszt  nép  nagyjában  kétszer  eszik,  ha  megéhezik  kenyerezik
           Ez  nincs  elzárva  senki  elől.  Kenyeret  kap  családtag,  cseléd,
           a  koldus,  az  utas,  az  elhagyott,  a  barát.
               A  régi  világban  a  szolgálatból  való  elbocsátásnak  is  ez  volt
           a  jele  :  „kenyeret  pirítottak  neki,  oszt  eleresztettík".
               —  Addig  jár  a  szája,  hogy  neki  is  kenyeret  pirítanak  !  —
           figyelmeztetik  a  szószátyár  pletykát.
               A  debreceni  tanyai  világ  étkezése  egészen  különös.  A  debre-
           ceni  birtokos  életének  csak  kisebb  részét  tölti  a  tanyán.  Bent
                                                            t
           él  a  városban,  innen  gazdálkodik.  A  tanyai  népséget ehát  a  vá-
           rosból  látják  el  ennivalóval.  A  városban  sütnek  nekik,  tésztát
           csinálnak,  ételt  készítenek.  Minden  vasárnap,  vagy  két  hétben
           egyszer  sótól,  paprikától  kezdve  mindent  küld  ki  a  gazd-
           asszony  a  tanyára,  kikíszíti  őket.  Ezek  azután  maguk  főznek
           maguknak   vagy   melegítnek  kész  ételt  (kanecetes).  Szóval
           egész  rideg  módra  élnek.  Egy  héten  kétszer  van  húsétel.  A  többi
           napokon  tésztaleves  egyhangú  változatban  sorba  következik,
           csak  kétszer-háromszor  tarkázzák  meg   hetenként  öreg-gel
           vagy  szalonnasütéssel.
               Erősen  javul  a  tanyai  ellátás,  ha  a  gazda  hazulról  gazdái-
   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229