Page 259 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 259
395
ügyetlen és kevés ízlésű főzők, de a maguk egyszerű igényüknek
mindig megfelelő szakácsok. Tanítóik pedig kerüljenek maguk
közül. Minden faluban vannak híres főzőasszonyok. Ezeket kell
tanítóknak felvenni. Ezek közülök valók, ismerik életüket,
ízlésüket, ők is bíznak bennük és obban igyekeznek megtanulni
j
a jobbat. Ezek tanítsák meg, hogy mit lehet mint könnyen
beszerezhető élelmiszert az év különböző részében megfőzni.
Itt különösen a zöld főzeléket kell beajánlani. Tanítsák meg,
hogy lehet takarékosan és mégis egészségesen főzni. A zsíros
nehéz étel ártalmas a testnek, a többféle étel egyenesen javára
válik stb.
Ugyancsak férfiak is vannak pompás szakácsok. Ezek
viszont a férfiakat anítsák és az egyhangú tésztaleves mellett
t
más olcsó és könnyen előállítható ételre szoktassák.
Az ételirodalmat is ellenőrizni kell, ami eddig nem történt
meg. Az Országos Közegészségügyi Tanács felülvizsgálata nélkül
ne jelenhessen meg egy szakácskönyv sem. A napilapok mutas-
sák be ételreceptjüket és csak a felülvizsgálat után jelenhessen
meg a nyilvánosság számára. Szokatlan, de népünk egészsége
érdekében be kell hozni. Különben is, ha népünk lelki egészségét
úgy őrizzük, hogy minden irodalom, film, zeneterméket felül-
vizsgálunk, mennyivel inkább szükség van a táplálék felül-
vizsgálatára és ellenőrzésére, mikor az egészséges lélek hüvelyét,
az egészséges testet akarjuk megőrizni.
A felsorolt egyszerű ételekből ki lehet fejleszteni még a
manapság is legízletesebb, magasabb igényeket is kielégítő
magyar ételeket, minthogy fejlesztik is. Ámde nem közömbös,
hogy az arra hivatottak ügyességük, tudásuk hozzáadásával
csinálják, ízlésükkel, szeretetükkel fűszerezik-e?
A Tiszántúlon nincs egyke és a szaporodás mégis lassú.
Ennek oka a nagy csecsemőhalandóságban keresendő, melynek
oka, nem kisrészben, a túl kevés és helytelen táplálkozás.
A magyar nép jobb táplálkozása a nép jobb egészsége, a
család boldogsága, a magyar állam ereje.