Page 258 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 258

Befejezés.

                Az  előadottakban  igyekeztem  bemutatni,  hogy  a  magyar
           nép  milyen  gazdag  sorát  és  változatát  tudja  az  ételeknek  készí-
           teni.  Noha  csak  azokat  az  ételeket  soroltam  fel,  melyeket  ha
           más  neveken  is,  általánosan  ismer  a  magyar  nép.  Nem  étel-
           recepteket  akartam  adni,  hiszen  ez  nagyon  túlzott  vállalkozás
                                      a
           lett  volna  részemről,  de  be kartam  mutatni,  hogy  a  magyar
           asszony  tud  főzni.
                A  nyersanyagot  a  felsorolt  ételekhez  tisztán  a  magyar  föld
           termi  meg,  behozatalra  nincs  szükség.
                Mégis  megállapítható,  hogy  a  magyar  nép  élelmezése  a
           világháború  kitörése  óta  folyton  rosszabbodik.  Egyfelől  azért,
           mert  bár  minden  eleséget  megeterem  a  magyar  föld,  de  a  javak
           egyenlőtlen  elosztása  miatt  a  nép  nem  tud  hozzájutni.  Ámde
           romlik  a  nép  élelmezése  azért  is,  mert  tömérdek  surrogatum
           kerül  az  étel  anyagába.  Azt  a  jóízű,  egészséges  kenyeret,  amit
           a  háború  előtt  ettünk,  ma  már  nem  találjuk meg,  mert  népünk
           is  pótlékolja  a  magyar  lisztet  és  nem  süti  olyan  gonddal,  szere-
           tettel,  mint  anyáink.  Hogy  a  pékek  aztán  mi  mindent  tesznek
            a  kenyérbe,  nem  tudjuk,  csak  érezzük.
                A  városok  közelsége  meg  éppen  rontólag  hat  az  étel  készí-
           tésére.  A  falusi  leányok  a  városban  szolgálnak,  mint  cselédek.
           Jelen  vannak  a  főzésnél.  Ellesnek  egy-egy  módszert  rosszul,,
            otthon  nincs  módjuk  a  kellő  anyagot  hozzá  beszerezni,  rossz
            ételt  csinálnak.  Ehhez  járul  a  sok  mindenféle  szakácskönyv,
            melyet  a  nagy  vásárokban  árulnak,  vagy  az  olcsó  napilapokban
           közölt  hibás  ételreceptek,  melyek  már  eredetileg  rosszak,  a  falusi
            asszony  nem  értvén  meg,  rossz  és  egészségtelen  ételt  készít.
                Mi  a  segítség?  Népünket  az  elemi  iskolában  nem  csak  el-
            méleti  dolgokra,  hanem  gyakorlati  dolgokra,  elsősorban  főzésre
            kell  tanítani.  A  cserkészet  már  megkezdte  törni  az  utat.  Az
            ismétlő-iskolában,  én  azt  hiszem,  elég  népszerű  gyakorlati  tárgy
            lenne  a  főzés.  Tanítani  kell  elsősorban  a  leányokat,  hogy  jó
            gazdasszonyok  legyenek.  De  mivel  népünk  e foglalkozása  sokszor
            elszakítja  a  családi  körtől  és  napokig,  sőt  hetekig  maguknak
            kell  magukat  kosztolni,  a iúkat  is  meg  kell  tanítani  főzni.  Amit
                                    f
            az  iskola  megkezdett,  folytassák  a  leányklubbok  és  legény-
            egyletek.  Mivel  a főzés ügyesség,  sőt  művészet,  még így  is  lesznek
   253   254   255   256   257   258   259