Page 258 - A debreceni és tiszántúli magyar emberek táplálkozása
P. 258
Befejezés.
Az előadottakban igyekeztem bemutatni, hogy a magyar
nép milyen gazdag sorát és változatát tudja az ételeknek készí-
teni. Noha csak azokat az ételeket soroltam fel, melyeket ha
más neveken is, általánosan ismer a magyar nép. Nem étel-
recepteket akartam adni, hiszen ez nagyon túlzott vállalkozás
a
lett volna részemről, de be kartam mutatni, hogy a magyar
asszony tud főzni.
A nyersanyagot a felsorolt ételekhez tisztán a magyar föld
termi meg, behozatalra nincs szükség.
Mégis megállapítható, hogy a magyar nép élelmezése a
világháború kitörése óta folyton rosszabbodik. Egyfelől azért,
mert bár minden eleséget megeterem a magyar föld, de a javak
egyenlőtlen elosztása miatt a nép nem tud hozzájutni. Ámde
romlik a nép élelmezése azért is, mert tömérdek surrogatum
kerül az étel anyagába. Azt a jóízű, egészséges kenyeret, amit
a háború előtt ettünk, ma már nem találjuk meg, mert népünk
is pótlékolja a magyar lisztet és nem süti olyan gonddal, szere-
tettel, mint anyáink. Hogy a pékek aztán mi mindent tesznek
a kenyérbe, nem tudjuk, csak érezzük.
A városok közelsége meg éppen rontólag hat az étel készí-
tésére. A falusi leányok a városban szolgálnak, mint cselédek.
Jelen vannak a főzésnél. Ellesnek egy-egy módszert rosszul,,
otthon nincs módjuk a kellő anyagot hozzá beszerezni, rossz
ételt csinálnak. Ehhez járul a sok mindenféle szakácskönyv,
melyet a nagy vásárokban árulnak, vagy az olcsó napilapokban
közölt hibás ételreceptek, melyek már eredetileg rosszak, a falusi
asszony nem értvén meg, rossz és egészségtelen ételt készít.
Mi a segítség? Népünket az elemi iskolában nem csak el-
méleti dolgokra, hanem gyakorlati dolgokra, elsősorban főzésre
kell tanítani. A cserkészet már megkezdte törni az utat. Az
ismétlő-iskolában, én azt hiszem, elég népszerű gyakorlati tárgy
lenne a főzés. Tanítani kell elsősorban a leányokat, hogy jó
gazdasszonyok legyenek. De mivel népünk e foglalkozása sokszor
elszakítja a családi körtől és napokig, sőt hetekig maguknak
kell magukat kosztolni, a iúkat is meg kell tanítani főzni. Amit
f
az iskola megkezdett, folytassák a leányklubbok és legény-
egyletek. Mivel a főzés ügyesség, sőt művészet, még így is lesznek