HELYI ÉRTÉKTÁR CÉLJA
A helyi értéktár létrehozásának céljai, hasznossága abban fogalmazódott meg, hogy legyen fóruma és intézményi kerete a térség, a település
- közösségi hagyományainak,
- természeti környezetének,
- szellemi javainak,
- érdemes ötleteinek,
- érdeklődésre számot tartó termékeinek,
- alkotásainak,
- teremtett környezetének,
- művészeti alkotásainak,
- jeles személyiségeinek,
- speciális közösségeinek,
- új kezdeményezéseinek.
Cél a helyi értékek rendezése, értékelése, bemutatása, közbecsülésük megteremtése vagy növelése, a lokálpatriotizmus, a lokális közösségi tudat erősítése és mindez legyen a települési, kistérségi közösség ügye. További cél meglátni és megláttatni egy-egy helyi közösség speciális arculatának értékeit, láthatóvá, értékké tenni magunk és mások számára is.
A HELYI ÉRTÉKTÁR SZERKEZETE
Szakterületenként az alábbi kategóriákból kerülhetnek ki helyi értékek:
- agrár-és élelmiszergazdaság;
- egészség és életmód;
- épített környezet;
- ipari és műszaki megoldások;
- kulturális örökség;
- sport;
- természeti környezet;
- turizmus és vendéglátás;
AZ ELSŐ JAVASLATOK – AZ ÉRTÉKSZINT MEGHATÁROZÁSA
Kiemelkedő nemzeti intézmény, épített vagy természeti értékek
- a Nagytemplom (Nemzeti Emlékhely),
- a Nagyerdő (1939-től 1. sorszámmal bejegyzett védett természeti terület)
- a Református Kollégium és Líciumfa,
- a Debreceni Egyetem,
- a Kossuth tér,
- a Déri Múzeum,
- az Alföldi Nyomda és
- a Hortobágy (kulturális világörökség).
A NEMZETI KULTÚRA KÁNONJAIT ALAKÍTÓ ÉRTÉKEK
- Csokonai Vitéz Mihály,
- Szabó Lőrinc és
- Szabó Magda életműve,
- Medgyessy Ferenc munkássága,
- Tóth Árpád és
- Fazekas Mihály életműve,
- az Ady társaság,
- a Csokonai kör,
- Méliusz Juhász Péter Herbáriuma és
- Déri György hagyatéka.
A MAGYAR KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG BEMUTATÁSÁBAN, NÉPSZERŰSÍTÉSÉBEN KIEMELKEDŐ TELJESÍTMÉNYT NYÚJTÓ ÉRTÉKEK
- a Virágkarnevál,
- a Debreceni Nyári Egyetem,
- a Nemzetközi Betlehemes Találkozó,
- a debreceni fürdőkultúra
A DEBRECENISÉGET KIFEJEZŐ FOGALMAK
- cívis polgár,
- Kálvinista Róma,
- pulykakakas,
- a debreceni kézművesség értékei,
- a debreceni ütőfás mézeskalács technika,
- a debreceni kerámia és,
- a debreceni kisbunda hímzésmintája.
A NEMZETI KULTÚRA NEMZETKÖZILEG ISMERT ÉS ELISMERT GASZTRONÓMIAI ÉRTÉKEI
- a debreceni páros kolbász,
- a debreceni töltött káposzta és
- a méz márc termékek.
ELFOGADOTT JAVASLATOK
A települési értéktárba kilenc szakterületenkénti kategóriában adhatja be javaslatát bárki, aki megismertetésre, támogatásra méltónak találja az általa ismert értéket.
KATEGÓRIÁK |
HELYI ÉRTÉKKÉ NYILVÁNÍTOTT |
MEGYEI ÉRTÉKTÁRBA JAVASOLT |
Agrár- és élelmiszergazdaság |
13 |
4 |
Egészség és életmód |
|
|
Épített környezet |
12 |
12 |
Ipari és műszaki megoldások |
6 |
|
Kulturális örökség |
67 |
29 |
Sport |
22 |
|
Természeti környezet |
3 |
3 |
Turizmus és vendéglátás |
2 |
|
Átfogó debreceni értékek |
31 |
|