A magyarság már az őshazában is ismerte a növényt. Fája kevésbé érzékeny a téli lehűlésre. Közepes vízigényű, szárazságtűrő. A pándy meggy helyettesítése volt a cél a nagygyümölcsű tájfajtáinkkal. Kemény húsú; felhasználható befőttnek, lének, szirupos meggynek, gyorsfagyasztva. Friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmas. Kiváló termőképességű és termésbiztonságú fajta. Gyümölcsmérete középnagy, átlagosan 6-7 centiméteresek. Színe éretten bordópiros, húsa piros, íze édes-savas. Érési ideje június vége-július eleje.
A magyar talléros debreceni bőtermő meggypálinka és az újfehértói meggypálinka előállításához kizárólag az újfehértói fürtös és a debreceni bőtermő meggyfajta használható.
Határozati szám: 60/2014 (08.24.)
Kategória: agrár- és élelmiszer-gazdaság